Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Laurijssens
Den Deel 9
4921 JH MADE

Openingstijden

Ma: 13.00 - 18.00 uur
Di: 09.00 - 18.00 uur
Wo: 09.00 - 18.00 uur
Do: 09.00 - 18.00 uur
Vr: 09.00 - 21.00 uur
Za: 09.00 - 18.00 uur
Zo: 13.00 - 17.00 uur

i.v.m. de huidige corona crisis zijn wij tot 1 juni op maandag gesloten!

Bottelier Laurijssens úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

Nederland (wijn)vakantieland

Nederland (wijn)vakantieland

In deze vakantietijd trekken we er massaal op uit om de mooie landen in Europa of zelfs daarbuiten te ontdekken. U als wijnliefhebber gaat al smullen bij de gedachte van mooie Barolo’s uit Italië of de prachtige wijnen uit de Bordeauxstreek in Zuid-Frankrijk met de fantastische châteaux die u kunt bezoeken. Maar wist u dat er ook in Nederland meer dan 200 wijngaarden zijn? En zeker ook in de vakantieperiode zijn deze zeker het bezoeken waard.

Al in vroeger eeuwen is er wijnbouw in Nederland geweest. Door allerlei oorzaken zijn deze in de 19e eeuw ten onder gegaan. In de laatste decennia van de 20e eeuw zijn er door diverse enthousiaste wijnliefhebbers weer wijngaarden gebouwd. Met het selecteren van wijnstokken die in ons klimaat goed gedijen, zijn er inmiddels een aantal fantastische wijnen van Nederlandse makelij.

Hieronder vindt u een overzicht van enkele wijngaarden die zeker het bezoeken waard zijn. Het is slechts een kleine greep uit de vele mogelijkheden die u heeft.

Wijnhoeve “De Kleine Schorre”

Wijnhoeve De Kleine Schorre is gelegen in het typische Zeeuwse ringdorp Dreischor op het eiland Schouwen-Duivenland. In 2001 is Wijnhoeve De Kleine Schorre opgericht. De keuze van de druivenrassen is gebaseerd op een aantal criteria. Een daarvan is dat de wijnen naadloos aan moeten sluiten op het goede dat Zeeland al sinds jaar en dag te bieden heeft, namelijk de Zeeuwse Zilte Zaligheden. Deze zilte zaligheden bestaan uit: mossels, de Oosterscheldekreeft, oesters, platvis, lamsoor en zeekraal. De keuze van de druivenrassen is daarom gevallen op de Pinot Gris, Pinot Blanc, Rivaner en Auxerrois.

Voor meer informatie: http://www.dekleineschorre.nl

Betuws Wijndomein

In Hartje Nederland, in de prachtige Betuwe, vindt u de wijngaarden van het Betuws Wijndomein. Centraal gelegen in het mooie Betuwse landschap, te midden van Oranjestad Buren, Glasstad Leerdam en Fruitig Geldermalsen, vindt u de wijngaarden van het Betuws Wijndomein. Na een korte testperiode met diverse druivenrassen en heel veel passie is de wijngaard inmiddels uitgegroeid tot een serieuze wijngaard met meer dan 16.500 wijnstokken. Ook zijn er intussen diverse onderscheidingen uitgereikt aan het Betuws Wijndomein.

Voor meer informatie: http://www.betuwswijndomein.nl

Wijngoed Fromberg

Een heel bijzonder wijngoed vindt u in de heuvels van Zuid-Limburg. Ten westen van het plaatsje Ubachsberg, op circa 200 meter hoogte en daarmee de hoogste wijngaarden van Nederland, liggen de wijngaarden van Wijngoed Fromberg. Het bijzondere van dit gebied is dat al in de tijd van Napoleon op deze grond wijn werd gemaakt. Een echt historische plek dus. Door de uitstekende grondstoffen worden ook hier prima Nederlandse wijnen gemaakt. Een echte aanrader om eens op bezoek te gaan.

Voor meer informatie: http://www.fromberg.nl

De Apostelhoeve

Ook gelegen in het Zuid-Limburgse heuvellandschap zijn de wijngaarden van De Apostelhoeve. De wijncultuur rond Maastricht is al eeuwenoud en gaat helemaal terug naar de Romeinse tijd. Echter harde bewijzen zijn pas in 871 geleverd, waar op een oorkonde een wijngaard bij de kapel van Sint-Salvator bij Aken wordt benoemd. Pas in 968 worden de eerste wijngaarden bij Maastricht benoemd, als koningin Gerberga haar goederen laat beschrijven. De wijngaarden van de Apostelhoeve zijn rond 1970 gebouwd. U kunt van mooie excursies genieten en uiteraard ook een wijnproeverij meemaken. Tevens geniet u dan ook direct van het bourgondische leven van deze streek, en kunt u er ook heerlijk eten.

Voor meer informatie: http://www.apostelhoeve.nl

Wijngaard Ol Diek

Er gaat niets boven Groningen. Een van de meest noordelijke wijngaarden van Nederland vindt u in het hoge noorden, gelegen op een oude zeedijk langs het Termunterzijldiep naast het dorp Nieuwolda. De wijnmakerij en boerderijwinkel zijn gevestigd in een oude boerderij uit 1867 dat de naam “Ol Diek” draagt. Vandaar de naam ‘Wijngaard Ol Diek’. Op 3 hectare echte Groningse grond, worden er sinds 2006 prachtige wijnen gemaakt. U kunt er wijn proeven, excursies maken, maar ook heerlijk eten of zelfs van een heuse koffietafel genieten.

Voor meer informatie: http://www.landwinkeloldiek.nl

Wijngaard Hof van Twente

Een van de grotere wijngaarden van Nederland vindt u in het Twentse land. Op maar liefst 5,5 hectare, verdeeld over 3 locaties, worden hier al sinds 2000 prachtige en prijswinnende wijnen gemaakt. Voor de productie van de rode-, witte- en roséwijnen worden speciale druiven verbouwd die goed gedijen in het lokale klimaat. De druiven worden verwerkt tot de Twente wijnen zoals we die kennen. Eigenlijk zijn het ook drie bedrijven, namelijk een wijnbouwbedrijf, de eerder genoemde wijngaard Hof van Twente maar ook de Neerlands wijnmakerij behoort tot de groep bedrijven. De laatste produceert op maar liefst 25ha vooral wijn voor andere Nederlandse wijnboeren. Mooi is ook het zeer sociale karakter van het bedrijf, want naast de productie van wijn vormt het ook een werkplek voor mensen met een verstandelijke beperking of voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zowel wijngaard Hof van Twente als Neerlands Wijnmakerij hebben vele nationale en internationale prijzen gewonnen met hun wijnen.

Voor meer informatie: http://twentewijn.nl

Wijngaard De Daalgaard

Wijngaard de Daalgaard is één van de oudere wijngaarden in Nederland. De wijngaard is 1 ha groot en is aangelegd in 1991 op een mooie beschutte locatie aan de Maas in Sint Agatha, nabij Cuijk (NB). Toen één van de meest noordelijke wijngaarden van Europa en zeker van Nederland. Nu is dat door het opschuiven van de wijnbouwgrens naar het noorden al lang niet meer het geval. Er worden voornamelijk klassieke witte druivenrassen als Riesling en Gewürztraminer verbouwd, alsmede enkele hybride soorten zoals Bacchus, Schönburger en de meer schimmelresistente Johanniter. Sinds 2014 is er tevens (beperkt) rood en rosé van Zweigelt. De vinificatie vindt volledig in eigen beheer plaats volgens moderne wijnbouwtechnieken.

Voor meer informatie: http://www.daalgaard.nl

Wijngaard Saalhof

Een klein stukje Frankrijk in de kop van Noord-Holland. Zo omschrijven we de wijngaard als beste. De wijngaard heeft maar liefst 8.000 stokken en deze zorgen ieder jaar weer voor smaakvolle wijnen. Het leuke van deze wijngaard is dat u er ook kunt slapen. Het gerestaureerde landhuis is ingericht als B&B, maar u kunt ook verblijven in één van de vakantiewoningen die midden in de wijngaard staan. Er is zelfs een heus eigen restaurant, Saalig genoemd. Alles is in handen van één en dezelfde familie, ook de chef-kok van het restaurant behoort daartoe. Kortom, ook zeker een bezoekje waard als u in de buurt bent.

Voor meer informatie: http://www.wijngaardsaalhof.nl

Teveel om op te noemen

Helaas is de ruimte in dit artikel te beperkt om alle wijngaarden te benoemen. De keuze is volledig willekeurig bepaald, waarbij er met name gekeken is naar de locatie en activiteiten rondom de wijngaard zelf. Mocht u zelf ook graag een wijngaard bezoeken als u op vakantie bent, raden we u aan om gewoon via internet een locatie bij u in de buurt op te zoeken. Ongetwijfeld is er één dichtbij te vinden.

Leuke (wijn)vakantieboeken

Er zijn ook diverse boeken verkrijgbaar over de Nederlandse wijnen en wijngaarden. Een kleine selectie vindt u hieronder.

   

Veel plezier en geniet nog van een prachtige (wijn)vakantie.